Cel mai bun program de dezarhivare / arhivare

Windows deţine o gramadă de programe cu care putem dezarhiva / arhiva, dar nu toate sunt la fel de bune, unele dezarhivează mai rapid, altele arhivează mai incet, unele au suport pentru mai multe formate de arhive, ş.a.m.d.

Cel mai bun program de dezarhivare / arhivare, de departe este 7-Zip, un program care dezarhivează si arhivează rapid, este complet gratuit şi poate nu cel mai important lucru, dar unul din cele mai importante, are suport pentru foarte multe formate de arhive, de la .RAR şi .ZIP la XAR sau Z, formate de care nu auzi la fiecare pas, dar cu care te întâlneşti când te aşteptai mai puţin.

Platformă: Windows
Preţ: Gratuit
Suport dezarhivare / arhivare: 7z, XZ, BZIP2, GZIP, TAR, ZIP şi WIM
Doar dezarhivare: ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DEB, DMG, FAT, HFS, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, RAR, RPM, SquashFS, UDF, VHD, WIM, XAR şi Z
Descarcă 7-Zip

O alternativă bună la 7-Zip si la arhi-cunoscutul WinRar este PeaZip.
PeaZip este un alt arhivator / dezarhivator excelent cu care putem arhiva 7Z, ARC, BZ2, GZ, *PAQ, PEA, QUAD/BALZ, TAR, UPX, WIM, XZ, ZIP şi dezarhiva mai mult de 150 de tipuri de arhive, de la ACE, ARJ, CAB, DMG până la ISO, LHA, RAR, UDF sau ZIPX, cu o interfaţă ceva mai plăcută.

Descarcă PeaZip

IZArc, un alt dezarhivator bun şi gratuit de care probabil foarte puţini au auzit. Acesta este capabil să dezarhiveze rapid arhive cu formatele 7-ZIP, ZIP, RAR, ISO şi multe altele.
Pe lângă toate astea, IZArc poate fi setat să scaneze automat arhivele înainte de dezarhivarea lor cu antivirusul preferat.
Descarcă IZArc

Personal folosesc 7-Zip, pentru faptul că dezarhivează rapid şi are suport la toate formatele de arhive pe care le-am întâlnit. Tu ce arhivator / dezarhivator foloseşti şi de ce?

Articole asemanatoare

10 Thoughts to “Cel mai bun program de dezarhivare / arhivare”

  1. Sorin

    Am trecut de la WinRAR la 7zip si pot spune ca e bun. E foarte bun. Folosesc doar arhivarea/dezarhivarea folosind meniul contextual (click-dreapta). Comprima bine si repede. Metoda folosita este: archive format 7z, compression level Ultra, compression method LZMA, dictionary size 64 MB, word size 273, solid block size 4 GB, number of CPU threads 1 (sau 2 cine are procesor mai din ziua de azi). Pentru “solid block size” am ales si “solid”, dar arhivarea dureaza ceva mai incet (am procesor Pentium 4!!!).
    Pentru Total Commander este un plugin foarte mic (16 kilo) care “vede” arhivele ca si foldere, aici: http://www.totalcmd.net/plugring/7z_plugin.html.
    Versiunea stabila este 9.20, eu folosesc 9.22 beta, nu am incercat 9.25 alfa. Chiar daca interfata este spartana, eu prefer simplitatea (doar meniul contextual) si per total, recomand cu caldura 7zip.
    Pentru maniaci, un arhivator fantastic este “KGB Archiver”, care are o rata de compresie iesita din comun: odata am gasit pe niet un kitt de Office 2003 de 1,44 MB, fix cit sa incapa pe o disketa de 3,5″ (ha,ha, cine mai foloseste?!) dar, si aici este un mare dar… dar dezarhivarea dura cam 8 ore !! Pe bune. Arhivarea bag sama ca dureaza si mai mult !! Cine doreste (si are timp) poate sa testeze…

    1. Foarte utile aceste sfaturi, multumim!

  2. Bogdan

    eu am winrar 😀

  3. Empire beta

    Winrar folosesc.

  4. Ionut

    Si eu tot winrar folosesc ca m-am obisnuit cu el si cred ca e mai bun, desi 7-zip n-am incercat. Cu winrar pot sa desfac sau sa editez si imagini iso, windows-uri, pot sa extrag toate fisierele la wnd.7 intr-un folder si apoi din fisierul exe extras sa instalez wnd.7, pot extrage intr-un folder specificat de mine direct din arhiva si multe altele.

  5. Sorin

    Pentru cei care folosesc WInRAR, as mentiona citeva setari pentru o compresie mai mare, care le-am folosit permanent. Deci, meniul Options –> Settings… –> tab-ul Compression –> Create default… –> Compression method = Best, mai departe la tab-ul Advanced –> Compression… se vor alege valorile: Prediction order 63, Memory to use 128, Channels 31. Sint valorile maximale, si am constatat o (mica) imbunatatire a factorului de compresie. Nu as recomanda totusi arhive de tip “solid”, chiar daca compresia este mai buna, dar pentru siguranta recomand optiunea “Put recovery record”, care implicit este 1%.
    Se ajunge un pic mai greu la aceste setari, dar e suficient de aplicat o singura data.

  6. […] propriu de unde o să putem omorâ procesul care ne-a îngheţat sistemul, de obicei un joc, o dezarhivare, un program de conversie sau ceva care a suprasolicitat sitemul astfel încât acesta să nu mai […]

  7. daria

    Sa nu downloadati ever 7zip e nasol si plin ochi de virusi!

    1. Ady Johnny

      Esti praf…folosesc 7zip de cand a aparut WinVista si se pare ca a ramas cel mai bun si rapid dezarhivator!!!

Leave a Comment