Cum să îți securizezi browser-ul și să-ți protejezi PC-ul

Pentru majoritatea care avem un PC conectat la internet navigarea cu un browser este ceva la ordinea zilei dar, suntem extrem de vulnerabili atunci când navigăm pe internet, chiar și cu un antivirus sau o suită întreagă, nu se știe de unde apare virusul minune și adio windows.Ajutând browser-ul să fie mai securizat, ușurăm cu mult munca antivirusului și putem salva windows-ul de la adevărate probleme.

În acest articol o să vorbim numai și despre securizarea browser-ului pe internet, cum îl facem mai puternic și de ce nu, mai rapid.
Vrei ca informațiile tale de pe hard disk să fie mai în siguranță? urmărește toți pașii de mai jos și browser-ul tău o să fie mai sigur ca niciodată.

Utilizează browsere cunoscute și de top


Nu te lua după vecinu’, dacă vecinu’ folosește Avant că zice el că e mai șmecher, nu inseamna ca așa și e. În prezent sunt 4 browsere extrem de folosite și cu o securitate foarte bună: I.E., Chrome, Opera, Mozilla.
Un browser cu cât e mai necunoscut și nefolosit cu atât mai mult e mai instabil.
Dacムfolosești unul din cele 4, ești pe drumul cel bun.

Fă update atunci când apare o nouă versiune


Știu că e stresant să updatezi browserul la săptămâna, cum e în cazul lui Mozilla sau Chrome, dar în vremurile astea netul e extrem de folosit, vulnerabilitățile cresc și ele la fel de mult, un update înseamnă noi BUG-uri rezolvate.
Un browser fără update e vulnerabil și are probleme nerezolvate din versiuni anterioare.
Dacă nu ai încercat până acum Opera, o poți face, își face update mult mai rar dar bine, browserele specificate mai sus își fac update în mod abuziv pentru diverse chestii inutile pentru mulți și pot stârni stres.

Utilizează Pop-up Blocker


Majoritatea browserelor au încorporat un Pop-ul blocker care blochează acele ferestre care se deschid fără voia ta pe unele site-uri, un astfel de blocaj te poate salva de la un frumos malware care s-ar putea instala în calculator.
În caz că browser-ul tău nu are așa ceva, instalează o extensie/un add-on Pop-up blocker, se găsește cam pentru toate browserele.

Activează “Fraud Protection”


Site-urile de tip “psihing” sunt acele site-uri care îți pot fura întreaga identitate de pe net, inclusiv parola de la cardul de credit sau contul paypal.
Pentru a preveni așa ceva, activează lista neagră de site-uri pentru a fi sigur că nu mai dai pe ele.
Fiecare browser are așa ceva, în Opera pentru a activa “Fraud protection” ne ducem pe Tools > Preferences > Advanced > Security.

Instalează doar programe de încredere


Nu descărca și instala programe de pe site-uri necunoscute care hosteaza pe propriu site sau de pe torrente fantomă.
Înainte de a descărca un site verifică-i adresa de unde îl download-ezi, dacă nu e site-ul oficial al programului evită să-l descarci și să-l instalezi, mai sigur dai o căutare pe google cu numele programului și primul rezultat o să fie cel mai probabil cel bun, cel real.

Foarte multă lume descarcă programe din surse nesigure și apoi se trezesc cu windows-ul “bolnav”, un program care nu e suficient de cunoscut în multe cazuri poate fi fatal windows-ului.

Navighează fără urme, “privat”


Majoritatea browserelor dacă nu toate au “private tab” care te ajută să navighezi “curat”, fără nicio urmă.
Această utilitate este extrem de utilă în cazul în care navigăm de pe un calcualtor public, de la școală, de la un laborator, mai pe scurt, pe un calcualtor străin, pe care umblă mai mulți.

În cazul Operei funcția “private tab” o găsim sus unde adăugăm un nou tab, click dreapta pe acel plus și apoi “New Private Tab“.

Suport criptare la browsere


Utilizează doar browserele care au suport la ultimele standarde de criptare pentru SSL și TSL.
Aceste tipuri de criptare stabilesc o legătură cu browserul și site-urile pe care le utilizați unde datele din browser pot fi luate foarte ușor.

La prima vedere să ai securitate pe net poate părea un lucru complicat și dificil, dar puțină cunoștință poate oferi mai multă siguranță de navigare în lumea online, care e plină de pericole la tot pasul.

Articole asemanatoare

6 Thoughts to “Cum să îți securizezi browser-ul și să-ți protejezi PC-ul”

  1. blogwiki

    interesnat articol

  2. Yoan

    Ai internet prin modem de la vodafon si dupa 1 , 2 , 3, 4 G sau cat ai abonamentu viteza scade foate mult la 128 kb adica downlodati cu maxim 16kb/s ? Atunci eu am solutia cum sa ai internet nelimitat la viteza maxima pe care o ofera modemul fara nici o limita si nici o restrictie .
    Pentru mai multe detali contactatima pe [i]mail[/i] la : [b][email protected][/b] su [i]messenger[/i] : [b][email protected][/b] .
    O zi buna

  3. CoStinel

    In chrome exista fraud protection si private tab ?

    1. Nu folosesc Chrome dar trebuie sa aiba, cam toate au!

    2. tavy

      Da google chrome are private tab.Mergi la meniu(adica cheita aia de sus) si scrie acolo “fereastra noua incognito” si dai pe ia sau dai ctrl+shift+n

Leave a Comment