Cum setezi un program default după orice extensie

De multe ori mi se întâmpla să instalez un program anume și acesta să se adauge singur ca default, de la o aplicație ca IrfanView care odată instalată o să deschidă imaginile în ea până la BS.Player, care o să deschidă toate fișierele mp3, mp4 sau altele de genu pe care probabil am vrea să le deschidem cu alt player, astea fiind doar doua exemple.

Problema la mine a apărut tot la BS.Player care deschidea default fișierele mp3, deși eu vroiam ca AIMP3 să o facă, BS.Player fiind preferatul meu pentru filme iar AIMP pentru muzică/radio.
Vestea bună este că nu avem nevoie de un program pentru a face asta, totul se face din Windows.

Cum facem default orice aplicație/program pentru orice extensie?

Pentru Windows 7:
1. Start – Panoul de control(Control Panel)
În căsuța de căutare de la Control Panel scriem associations sau dacă avem Windows-ul în română asociere.

La rezultate mai jos avem Modificarea tipului de fișier asociat cu o extensie de fișier sau în engleză Make a file type always open în a specific program, unde facem click.

2.La Modificarea tipului de fișier asociat cu o extensie de fișier o să ne apară o lista cu toate extensiile fișierelor și iconița cu programele care le utilizează default.

3.Nu ne rămâne decât să alegem extensia care vrem să o deschidem cu alt program decât se deschide acum și să dăm pe Modificare program… sau Change program…

Spre ex. pentru a modifica programul default care să deschidă fișierele mp3 (de muzică) dăm click pe extensia .mp3 și apoi pe Modificare program…

4.După ce am dat pe Modificare program… o să se deschidă o fereastra cu programele care pot deschide astfel de extensii. De aici e simplu, alegem programul care vrem să deschidă extensia aleasă și dăm pe OK, în cazul din imagine setând default AIMP3 pentru extensia .mp3.

Articole asemanatoare

3 Thoughts to “Cum setezi un program default după orice extensie”

 1. CoStinel

  Eu modific de la proprietatile fisierului.
  Click dreapta, proprietati si la optiunea “deschide cu” dau modificare.
  Mai usor asa, cred.

  1. Mie uneori nu imi functioneaza metoda. Pur si simplu nu salveaza default ce am salvat de acolo.
   Chiar nu stiu de ce.. asa ca m-am lecuit de metoda aia, e stresant sa setez mereu in zadar.
   Cu metoda de mai sus odata setat asa ramane.

Leave a Comment